Toimintakertomus 2018

Toivolan Kylät ry

TOIMINTAKERTOMUS 2018

Toivolan Kylät ry:n kahdeksas toimintavuosi.

Hallituksen puheenjohtajana Anssi Karjalainen, sihteerinä/rahastonhoitajana Asta Vitikainen, Ulla Lustig (varapuheenjohtaja), Seija Puuska, Aili Saalasti, Marko Paasonen, Jani Haajanen, Päivi Ripatti, Antti Hyyryläinen ja Antero Herranen. Toiminnantarkastajina Veli Reponen ja Liisa Torniainen, varalla Hannu Puuska.

Kokouksia on pidetty sääntömääräisesti ja lisäksi ylimääräisiä kokouksia juhla-/talkoovalmisteluja varten. Maksaneita jäseniä oli 107 kpl. Virkistys-, juhla-, ym. yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaa on pidetty vuoden aikana useita kertoja.

Laskiaissunnuntaina järjestettiin rieha Toivolan koululla. Laskettiin mäkeä koulun rantaan. Jäälle oli laitettu napakelkka, joka osoittautui erittäin suosituksi. Koulua kiersi hevosreki, ohjastajina Esa ja Jyrki Hyyryläinen. Kiekon laukaisukisa järjestettiin myös. Puffetissa oli myynnissä mm. nokipannukahvia, makkaraa ja laskiaispullia. Piha-alueella oli tulet. Kaukalossa pelattiin perinteinen luutapallo-ottelu. Joukkueet koottiin paikanpäällä olleista, peli oli haastavaa, erilaista ja hauskaa.

Seurantalolla havaittiin syksyllä 2017 hirvipeijaisten jälkeen keittiössä vesivahinko. Keittiön korjaaminen aloitettiin talkoilla huhtikuun alussa kaappien ja lattioiden purkamisella. Purettaessa havaittiin vaurion edenneen myös miesten wc:n puolelle. Väliseinä ja osa wc:n lattiaa jouduttiin purkamaan. Aikataulun kiireellisyyden vuoksi palkattiin ammattilaiset tekemään remontti valmiiksi. Kirvesmiehenä toimi Kalevi Pylkkänen, sähkötyöt hoiti Kyösti Kuitunen ja putkityöt Jorma Manner. Maalaukset tehtiin talkoilla. Vesivaraaja päätettiin siirtää keittiön puolelta miesten wc:n puolelle. Remontin yhteydessä otettiin käyttöön aikaisemmin hankittu astianpesukone. Rosteripöytätaso saatiin lahjoituksena Kari Saalastilta, joka myös auttoi astianpesukoneen asennuksessa. Keittiöön uusittiin lattia, pöytätasot ja kaapistot. Kaapistot ja tasot tilattiin paikalliselta yrittäjältä – Tmi Joona Mäntyseltä. Muut keittiön remonttitarpeet hankittiin K-Raudasta.

Seurantalolle tehtiin talkoilla uudet verhot kyläläisten nimikirjaillusta pitsilakanoista.

Seurantalolla on pidetty keväällä perinteiset siivoustalkoot, sekä keittiöremontin

jälkisiivousta. Vanha kylmäkaappi myytiin.

Toivolan Kylät ry:n facebook-sivuja ylläpidetään säännöllisesti ja Tapani Häkkinen jatkaa nettisivujen ylläpitoa. Eija-Liisa Siitari on hoitanut seurojentalon vuokraustoimintaa. Kuivaustoimintaa on hoitanut Raimo Mäntynen. Seurantalolle perustettu aittakirjaston toiminta jatkuu ja sieltä voi hakea kesälukemista ja tuoda omia ylimääräisiä kirjoja ja lehtiä vaihtoon.

Kuntopyöräily aloitettiin vapun aikaan, sitä jatkui elokuun puoleenväliin asti. Selkätien lenkkiä kierrettiin ympäri ja muitakin lenkkejä tehtiin yhdessä ja erikseen.

Juhannuksena järjestettiin seurantalolla perinteinen juhannusjuhla. Juhlassa oli vain yksi kokko klo 20.00. Arpajaiset ja puffetti makkaralla ja muurinpohjaletuilla.

Heinätapahtuma 14.7. Syrjälän pellolla. Puffetissa mm. makkaraa ja pannukahvitus vanhassa ladossa. Tapahtumassa esiteltiin heinätöitä vanhaan malliin. Hevosharavalla ajettiin karhoja, joista yleisö sai mättää heinää seipäille. Lopuksi karhotettiin traktorilla ja tehtiin koneellisesti reikiä heinäseipäille. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen.

Toivola-Nironkylä 25v. juhlajalkapallo-ottelu pelattiin 21.7. Osa oli eri mieltä joko oli jo 26v. ottelu. Pidettiin samalla myös buffettia. Antero Herranen piti tarkkuuskisan ja pienen puheen. Ottelut luultavasti jatkuvat.

Possujuhlat järjestettiin 22.7. Osallistujia oli noin 200 henkilöä ja ruoka teki hyvin kauppansa. Juhlissa oli myös arpajaiset ja buffetti. Juhlassa jaettiin kylälle syntyneille lapsille omenapuut 5 kpl.

Seurantalolle istutettiin talkoilla kuunliljoja 7.8. Samalla myös talon ympäristöä raivattiin raivaussahalla.

Perinteinen puintipäivä 25.8. Antintalon pellolla. Tapahtumassa puitiin kahdella puimakoneella, toista pyöritettiin maamoottorilla ja toista traktorilla. Seipäiltä ajettiin viljaa hevosella ja traktorilla. Esiteltiin myös lyhteentekokoneen toimintaa. Vertailun vuoksi oli puimureita monelta vuosikymmeneltä ja loput pellosta puitiin uudemmilla koneilla. Tapahtumassa oli myynnissä hernekeittoa ja pannaria, riihiruisjauhoja sekä ruisleipää. Tapahtuma oli suosittu.

Itä-Suomen päihdehuollonkuntayhtymän Tuustaipaleen kuntoutumiskeskuksen lakattua, hankimme seurantalolle runsaasti erilaista irtaimistoa. Pääosin keittiötarvikkeita, roskiksia ja rosterikärryt.

Toivolan kesäasukkaat Elina Kuosmanen ja Meeri Palm hakivat Etelä-Savon

säästöpankin kulttuurisäätiöltä Toivolan kylän perinnemaiseman palauttamishankkeeseen 510 euron rahoitusta. Rahoitus myönnettiin alkukesällä 2018 ja maisemankunnostusprojekti voitiin aloittaa. Projektiin liittyvä maisemanhoitosuunnitelma päätettiin laatia Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten ja Pro Agria kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ-hankkeen puitteissa. Tuloksena syntyi Kylämaiseman kunnostussuunnitelma Toivolan kylälle Mäntyharjulle. Projekti luettavissa alla olevasta liitteestä. https://www.maajakotitalousnaiset.fi/sites/default/files/attachment/toivolan_kylamaiseman_kunnostussuunnitelma.pdf

Knaappilan kaupalle kunnostettiin kesäkahvila kylän naisten voimin. Elina Kuosmanen hoiti juoksevat asiat ja Toivolan Kylät ry toimi linkkinä kuntaan pienen rahoituksen saamiseksi.

Toivolan Kylät ry:n toimesta järjestettiin pitopalveluna Toivolan Erän hirvipeijaiset 10.11. seurantalolla.

Seurantalon ulkoseinässä havaittiin kosteusvaurio. Nousutikkaita pitkin oli vesi päässyt seinäpaneleihin, jotka olivat lahonneet. Tikkaat ja huonot seinäpanelit käytiin purkamassa pois, jotta hirsiseinä pääsee kuivumaan. Korjaustyöt siirtyvät keväälle 2019.

Toivolan seurantalolla on myös pidetty juhlatilaisuuksia ja kokouksia.

Joulurauhanjulistus ja kauneimmat joululaulut pidettiin Hiukkasen kodalla joulukuussa, tilaisuus aloitettiin jouluglögeillä ja pipareilla. Seppo Kettunen laulatti kauneimmat joululaulut ja luettiin joulurauhanjulistus. Samalla pidettiin arpajaiset lähetystyön hyväksi. Osallistujia oli noin 30 henkeä.

Ennen joulua muistettiin myös muutamia ahkerasti talkoisiin osallistuneita jäseniä suklaarasialla ja joulukukalla. Huomionosoituksen saivat Eija Siitari, Milja Honkanen, Anja Karjalainen, Paula Manninen, Paula Kukko, Riitta Häkkänen, Niina ja Heikki Mäkinen, Lea Takala ja Laura Hyyryläinen. Hallituksen jouluruokailu oli joulukuussa Ravintola Rosmariinissa.

Toivolan koulun jääkiekkokaukalolla pelattiin useana iltana jääkiekkoa (pipolätkää).